4 generaties Mazda MX-5

Gepost door: ctrheden

De Mazda MX-5 is een modellenserie van Mazda die voor onder meer de terugkeer van de open tweezitter zorgde.

Door de oliecrisis van 1973 waren auto’s die primair voor het plezier gereden werden en die vaak wat minder praktisch waren, uit de gratie van de kopers geraakt. Ook bleken klassieke Engelse tweezitters in deze klasse zoals de MGB en de Triumph Spitfire zwaar verouderd; technisch veelal onbetrouwbaar en aan vervanging toe. De oliecrisis zorgde dat geen enkele fabrikant meer nieuwe open tweezitters durfde te ontwikkelen. In 1989 produceerde Mazda toch een tweezitter: de MX-5. Begin 2011 werd officieel bekendgemaakt dat het 900.000e exemplaar was geproduceerd. Op vrijdag 22 april 2016 rolde in Hiroshima de 1.000.000ste Mazda MX-5 van de band. De MX-5 is de best verkochte open tweezitter ter wereld.

De Mazda MX-5 modellen door de jaren heen.

Er zijn vier modellen uitgebracht:

1989-1997 Mazda MX-5 NA (mark 1)

Het ‘oermodel’ met de inklapbare koplampen. Tot 1993 was er uitsluitend een 1,6 litermotor verkrijgbaar die 116 pk en 135 Nm-koppel aan 5500 tpm leverde. Vanaf 1994 kwam er naast de 1,6 liter een sterkere 1,8 liter versie beschikbaar, die 131 pk leverde en een koppel van 152 Nm aan 5000 tpm. Het vermogen van de 1,6 liter motor werd vanaf 1995 verlaagd naar 90 pk. Dit gebeurde middels kleppen die minder lang opengingen d.m.v andere nokkenassen, een lagere compressie en een aangepast motormanagementsysteem. Het vrij bescheiden koppel van 129 Nm werd door deze aanpassingen bij 4000 tpm vrijgegeven, wat – ondanks het vermogensverlies – zorgde voor een vlot oppakkende motor. Mazda voerde de “downsizing” van de motor vooral door om een breder publiek te bereiken. Deze 1,6l/90 pk-versie kwam alleen in Europa op de markt.

1998-2005 Mazda MX-5 NB (mark 2)

De belangrijkste wijziging bij dit model was het verdwijnen van de inklapbare koplampen, wat op protest van MX-5-fans kon rekenen.[bron?] De klaplampen werden vervangen door wat conservatiever gevormde geïntegreerde plastic koplampen. De chromen deurgrepen van de NA werden vervangen door in de kleur van het koetswerk gespoten modellen. De lijn van de NB werd hertekend, wat resulteerde in een massiever voorkomen en een aanzienlijke gewichtstoename. In 2002 kreeg het model een facelift en werd sindsdien ook de NB FL of Mark 2.5 genoemd. Dit model onderging wijzigingen in het audiosysteem, koplampen, mistlampen, front, middenconsole, stoelen en kofferbakverlichting. De NB serie was leverbaar met een 1,6 en een 1,8 liter motor. Het vermogen en koppel van de 1,6 liter steeg naar 110 pk en 134 Nm bij 5000 tpm. Het vermogen van de 1,8 liter motor steeg naar 141 pk, zo ook het koppel naar 162 Nm bij 4500 tpm.

2006-2014 Mazda MX-5 NC (mark 3)

Een wederom vernieuwd model waarin de lijnen van de vorige modellen nog steeds herkenbaar zijn. De carrosserie werd wat ronder door de uitgeklopte wielkasten. Het interieur werd aangepast aan de hedendaagse stijl. Bij de NC is er de keuze tussen een 1,8 liter motor van 126 pk of een 2,0 motor van 162 pk, wat opnieuw zorgde voor een toename in rijklaar gewicht. In 2006 brak Mazda ook voor het eerst met een jarenlange traditie: er kwam een MX-5 met stalen klapdak op de markt, wat opnieuw een toename in het gewicht betekende. De vertrouwde softtop bleef echter beschikbaar. In het najaar van 2008 stelde Mazda op hde salon van Parijs een facelift voor van de NC, de NC FL of Mark 3.5 genoemd. Deze is herkenbaar aan de grotere grille en de hertekende bumpers. Ook de kop- en mistlampen en de achterlichten werden gewijzigd.

Conceptcar

Onder de naam MX-5 Superlight Speedster bracht Mazda in 2009 een conceptcar uit die in Europa voor het eerst in september dat jaar op de IAA Frankfurt werd getoond. Leuk detail was dat deze snelle “kaalgeplukte” MX-5 precies op het gewicht van het oorspronkelijke 1989 NA-model was teruggebracht!

2015 Mazda MX-5 ND (mark 4)

In september 2014 werd door Mazda de vierde MX-5 generatie onthuld: de ND. De vormgeving is gericht op het zogenaamde Kodo- (soul of motion) ontwerp en omvat technologische skyactiv-aanpassingen (speciaal ontwikkelde motoren en een chassis waarbij het zwaartepunt verder omlaag is gebracht). Hiermee werd een gewichtsreductie van 100kg bereikt ten opzichte van het NC-model. De ND is iets korter en iets breder dan zijn voorgangers en wordt in mei 2015 op de Europese markt uitgebracht. Hierbij kan men kiezen uit een 1.5 liter/131PK motor (uit de nieuwe Mazda 2) en een 2.0 liter/160PK motor, beide met een 6 versnellingsbak. Voor levering buiten Europa zal alleen de 2 liter versie beschikbaar zijn.

 

De onderlinge verschillen:

In Europa werd de Mazda MX-5 vanaf het begin onder deze typenaam geleverd.

In Noord-Amerika werd hij t/m het NB-model echter geleverd als Mazda Miata MX-5.

Omdat de Miata veel uit de VS en Canada naar Europa is geïmporteerd komt men in Nederland de Europese MX-5, de Amerikaanse en de Canadese Miata-modellen tegen. Uiterlijk is weinig verschil tussen een Mazda Miata MX-5 en een Europese Mazda MX-5. Op de andere achterkant na, waardoor alleen montage van een kleine kentekenplaat mogelijk is, werd bijna alles voornamelijk in de auto verwerkt. Door de strenge Amerikaanse veiligheidseisen heeft de Miata standaard verstevigingsbalken in de portieren en is hij uitgerust met een startbeveiliging. Ook is de verlichting anders geschakeld; USA Miata’s beschikken standaard over gecombineerd stadslicht / knipperlicht, gele sidemarkers voor en rode achter. Canadese Miata’s zijn bovendien nog standaard voorzien van daylight running lights. Een verschil waaruit men kan opmaken of het om een Amerikaans of Canadees model gaat is de snelheidsmeter. Amerikaanse modellen hebben een snelheidsmeter die mijlen in het groot en kilometers in het klein er naast aangeeft; Canadese modellen hebben een gecombineerd instrument met kilometers in het groot en mijlen in het klein er naast. Er zijn geen Canadese modellen waarvan het instrument alleen kilometers toont. Het instructieboekje is bij de Canadese modellen in het Frans en Engels uitgevoerd en de Miata badge op de achterzijde is bij de Canadese versie in rood bij de USA versie in zwart uitgevoerd.

Vanaf model NB voor de Amerikaanse markt was deze standaard voorzien van een 1.8 liter motor en werd de 1.6 liter versie niet meer toegepast.

Vanaf model NC voor de Amerikaanse markt heet de roadster nu ook in Amerika gewoon Mazda MX-5.

In Japan, het land van herkomst, heet het model Eunos Roadster (Eunos is een aparte merknaam van Mazda).

Ontwikkeling

De eerste ontwerpmodellen van de MX5/Miata dateren uit het voorjaar van 1979 toen Kenichi Yamamoto, Mazda’s uitvoerend directeur en Bob Hall, journalist voor het blad Automotive News en later in dienst van Mazda, de ondergang van de traditionele sportwagen van de eind 70’er jaren (zoals MG B, Fiat Spider en TriumphSpitfire) bespraken.

Onder projectnaam P729 werd een styling-studie gedaan naar een lichtgewicht sportwagen (LWS). In die periode waren lichtgewicht sportwagens impopulair en werden ze nauwelijks gemaakt. De studiegroep werd opgesplitst in een Californië- en Japan-sectie en in april 1984 werden de eerste LWS-schetsen gepresenteerd, in augustus gevolgd door levensgrote kleimodellen. Het Japanse team ‘won’ en er werd besloten door te gaan met de ontwikkeling van project P729.

In november 1984 werd International Automobile Design uit de UK ingehuurd om het prototype V705 van de nieuwe lichtgewicht sportwagen te ontwikkelen. IAD’s prototype werd gepresenteerd in Santa Barbara (Californië), waarna er geen weg terug was. De ontwerpers en het publiek waren enthousiast en de ontwikkeling werd overgenomen door Mazda North America (MANA). In januari 1986 werd bij Mazda besloten project P729 officieel te maken waardoor het de pre-productiestatus van een echte auto kreeg.

NA-model

9 februari 1989 werd de Mazda MX5 gepresenteerd tijdens de Chicago Auto Show. Enkele maanden daarvoor werd de autopers onder embargo ingelicht. In juli 1989 stonden de eerste Miata’s in de showrooms en binnen een half jaar werden wereldwijd 33.000 exemplaren verkocht.

NB-model

In 1998 werd de tweede generatie Miata’s gepresenteerd; de NB. Deze was iets ronder, met krachtiger motoren, een 6-versnellingsbak en de klaplampen waren verdwenen. In mei 2000 stond het verkoopcijfer op 531.890 stuks waarmee de Mazda Miata het Guinness Book of World Records haalde als bestverkopende tweezittercabrio in de geschiedenis.

NC-model

Op 28 februari 2005 werd de op de autoshow in Genève de derde generatie aan het publiek onthuld; de NC. Nieuw zijn de 2 liter-DOHC-motor en de koplampen doen weer denken aan de lampen in de NA.

ND model

Wereldwijde introductie was in september 2014 op diverse plaatsen (Spanje, Japan, USA) tegelijkertijd. Nieuw zijn het Kodo ontwerp en verwerkte skyactiv technologie waarmee een aanzienlijke gewichtsbesparing werd bereikt.

Bron: Wikipedia

DSC_0242

RIJD ELKE DAG CABRIO

Door een grote diversiteit aan modellen, is er voor iedereen een passende MX-5.

  • Sportief modern
  • Veel plaats door de gescheiden cockpit
  • De eerste Mazda MX-5 in 1989
  • Lichte auto met veel dynamiek
Categorie:

Geef een reactie